The project aimed to renovate a forty-year-old factory in an older district on the outskirts of central Tokyo. The factory consists of a ground floor steel construction whilst the second floor is an aging wooden construction.

The building will be demolished in five years.
The advertising company that commissioned the job wanted to have their printing office on the first floor with the second floor being dedicated to a social space for the community.

They imagined a space that could contribute to society by creating a workshop for children to learn and interact.
Since only one large room was suitable for the studio the building frames were kept exposed to create a single large enclosed space.
The opening between the first and second floor has been designed to connect them.
Although the old factory was nothing special its location consists of historic city landmarks such as the small shrine with forest directly next door.
Kept as large as possible the windows influenced the buildings proportions and created a new type of facade by exposing the inside of the building and its activities.
By being able to visualize these activities it is as if the city has expanded.
The interior spaces that were once dark and closed have been transformed into spaces of generous volumes and abundant natural light.
The surrounding areas of shrine with forest combined with the surrounding city of people walking in the street are all now exposed heightening this effect.
Rather than trying to build independent relationships between city, site, building and room I designed a place that helped to blur these boundaries and offer a feeling of great connectivity between them.

Site:Tokyo, Japan
Period:April 2009 - May 2009(1F) /
August 2009 - October 2009 (2F)
Program:Printing Factory, Studio
Total Floor Area:230.70 sqm
Structure:steel frame, wood frame, 2 stories


期 間:2009年4月 - 2009年5月(1F)/
2009年8月 - 2009年10月(2F)
延床面積:230.70 sqm
主体構造, 規模:鉄骨造, 一部木造, 地上2階